Czy wiesz że?

Istnieje wiele powodów, dla których mięso PRZEŻUWACZY powinno stać się częścią składową dobrze zbilansowanego, zdrowego jadłospisu.

Czy wiesz, że WOŁOWINA:

– jest „czysta chemicznie” – bydło spożywa pasze naturalne, nie otrzymuje stymulatorów wzrostów;

– ma zerowy indeks glikemiczny, co jest istotne dla chorych na cukrzycę i pragnących schudnąć? Indeks glikemiczny segreguje pokarmy według tego, w jakim stopniu ich spożycie wpływa na wzrost poziomu glukozy we krwi. Im wyższy IG produktu, tym szybciej po jego spożyciu wzrasta poziom glukozy;

– ma największą wśród mięs zawartość przyswajalnego żelaza – jest to ważne w szczególności dla kobiet w ciąży, w czasie menstruacji i dla osób cierpiących na niedokrwistość. Wołowina zawiera średnio 2,5 razy więcej żelaza niż mięso wieprzowe i 5 razy więcej niż mięso z drobiu;

– zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe w proporcjach zalecanych przez dietetyków. Stosunek kwasów OMEGA 6 do OMEGA 3 wynosi 2 : 2,5;

– dostarcza organizmowi L-karnitynę stosowaną w farmakoterapii do leczenia niewydolności krążenia, miażdżycy naczyń obwodowych i choroby wieńcowej;

– jest źródłem witamin: B, B1, B6, które usprawniają metabolizm, wzmacniają odporność, poprawiają funkcje układu nerwowego. Witamina B12 przeciwdziała niedokrwistości, pomagając w wytwarzaniu czerwonych krwinek, wzmacnia komórki nerwowe, poprawia nastrój, pamięć, bystrość umysłu, koncentrację. Witaminy a grupy B zapobiegają przedwczesnej starości;

– jest jednym z głównych źródeł kreatyny, która magazynuje i uwalnia energię z komórek organizmu. Kreatyna zwiększa masę mięśniową, poprawia sprawność fizyczną, przyśpiesza spalanie tłuszczów. Powinna być więc głównym składnikiem diety osób uprawiających różne dziedziny sportu;

– jest bogatym źródłem cynku, magnezu i potasu wpływających na usprawnienie procesu przemiany materii, wzmocnienie układu nerwowego, mięśni oraz stawów;

– jest źródłem karnozyny (silny antyoksydant mający przeciwrakowe działanie). Wstępne badania wykazują, że karnozyna jest absorbowana do krwi bezpośrednio po spożyciu mięsa wołowego;

– zawiera naturalną L-argininę, która podnosi poziom tlenku azotu, najważniejszego seksualnego neuroprzekaźnika. Odkrycie roli L-argininy wykorzystano tworząc Viagrę.

Czy wiesz, że JAGNIĘCINA:

– jest czysta chemicznie. Owce trzymane są na wolnym powietrzu na terenach górskich, czystych ekologicznie przez cały okres wypasu. Dobre umięśnienie wynika z fizycznej aktywności tych małych zwierząt i ich ciągłej mobilności w poszukiwaniu pożywienia. Owce nie stoją w zagrodach i nie są opasane intensywnie. Nabierają masy w sposób naturalny;

– u owiec nie stwierdzono występowania nowotworów złośliwych. To fenomen z biologicznego i medycznego punktu widzenia. Coraz częściej pojawiają się publikacje dotyczące zbawiennego wpływu kwasów orotowych na powstrzymywanie namnażania się komórek nowotworowych. Źródłem kwasów są bakterie symbiotyczne występujące w żwaczu, czyli części żołądka Przeżuwaczy. Bakterie te pomagają trawić celulozę, a jednocześnie syntetyzują kwasy orotowe, wchłaniane i wbudowywane do tkanek oraz mleka. Dzięki symbiozie z bakteriami, owce wyposażone są w idealną tarczę przeciwnowotworową;

 – zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnej niskiej zawartości niekorzystnych związków nasyconych;

– w mięsie tym występuje w dużych ilościach sprężony kwas linolowy, który redukuje tkankę tłuszczową, stanowi mocny przeciwutleniacz (zapobiega nowotworom), obniża poziom złego cholesterolu we krwi, oczyszcza krew z toksyn, korzystnie wpływa na zawartość lipoprotein we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej przeciwdziałając osteoporozie;

 – to także bogate źródło składników mineralnych i witamin z grupy B, głównie witaminy B1 i B12. Niedobór witaminy B1 powoduje między innymi niedowład mięśni, zapalenia wielonerwowe i chorobę beri-beri. Dzięki uzupełnianiu niedoborów innych witamin z tej grupy, zawartych w mięsie jagnięcym, można uniknąć takich schorzeń jak: zaburzenia wzroku, chorobowe zmiany skórne, czy anemia złośliwa;

– jako żywność dietetyczna, lekkostrawna, o dużej wartości odżywczej, szczególnie polecana jest dla niemowląt, małych dzieci i ludzi starszych. Jest ona bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, wapnia oraz siarki;

– cechuje się wyjątkową soczystością uzależnioną od wysokiego poziomu tłuszczu śródmięśniowego, który zawarty w strukturze mięśni nie da się usunąć podczas przygotowywania (np. wyciąć) mięsa. Tłuszcz ten zawdzięcza swoje walory odżywcze kwasom tłuszczowym nienasyconym, które nadają mięsu przy okazji charakterystyczny smak i zapach zbliżony do dziczyzny.